Alkoholmätare när du brygger eget öl och vin

Att brygga eget öl eller eget vin är en hobby bland många svenskar. En del av oss sätter en vinsats någon gång emellanåt medan andra är mer seriösa och kanske har en dröm om att starta ett eget mikrobryggeri.

För att brygga eget öl och vin krävs en del utrustning. Det är inte så att ju mer desto bättre men vissa saker är nödvändiga. En typ av utrustning som är absolut nödvändig är en alkoholmätare. Den är ett måste för att övervaka att bryggningen och jäsningen går som det ska och så att slutresultatet blir enligt förväntan (eller bättre!). Denna mätare marknadsförs ibland under samma namn som den du använder för att mäta alkoholhalt i utandningsluft men är såklart en helt annan produkt.

För sockerhalt
Refraktometer

Refraktometer

Enkel och smidig lösning för att mäta sockerhalt i olika vätskor Denna version inkluderar en automatisk temperaturkompensation på 10 ~ 30 grader Celsius.

Bra produkt för bryggare som önskar läsa av sockerinnehåll under själva bryggningen.

Alkoholmätare
Alkoholmätare med Termometer

Alkoholmätare med Termometer

Alkoholmätare för mätning av alkoholhalt i sprit. Mätområde 0 - 96 %. Termometern visar vilken korrigering som krävs beroende på temperatur. Budgetvariant som är helt ok.

Bra omdömen
AL-AMBIK® Alkoholmeter

AL-AMBIK® Alkoholmeter

Alkoholmeter med integrerad termometer och kompensationsskala mätområde 0–100 vol%. Riktigt bra betyg på Amazon

mäta alkohol vid bryggning

Jäsningsmätare och vinometrar

Du har några olika sätt att använda för att mäta alkoholhalten när du brygger eget öl och vin. Ett populärt instrument för mätning av alkohol i vin är vinometern. För öl är en jäsningsmätare ett oumbärligt redskap. Olika mätinstrument har olika specialiteter och det finns också skillnader i exaktheten i mätningarna. Här är lite korta fakta om hydrometrar, vinometrar och så kallade refraktometrar.

Så här fungerar en hydrometer

En hydrometer används vid ölbryggning för att både kontrollera att jäsningen går som den ska och räkna ut alkoholhalten efter jäsning. Principen för en hydrometer är att du ska mäta och jämföra densiteten i vätska mellan två mättillfällen. Utfallet vid det första mättillfället kallas original gravity (OG) medan det andra kallas final gravity (FG).

Hydrometern kan användas för att beräkna alkoholhalt före och efter jäsning, detta enligt en lite speciell formel. Det krävs att du har båda värden (före och efter) för att det ska fungera. Viktigt att tänka på är också att effekter av eventuella extra tillsatser efter jäsningen inte kan mätas. Det är jäsningen som är det centrala när du ska använda en hydrometer.

Så här fungerar alkoholmätare för vin

En vinometer, eller kort och gott en vinprovare, är en mycket enkel sak som snabbt kan mäta alkoholhalten när du brygger eget vin. Vinometern består av en tratt och ett rör (ungefär som ett mätglas). Du häller några droppar i tratten och vänder sedan upp och ner på instrumentet. Vätskan rör sig då i röret och alkoholhalten avgör var vätskan kommer att stanna. Du avläser alkoholhalten med hjälp av graderingarna på röret. Du får inte en till hundra procent exakt siffra, men nära på!

Ett ytterligare exempel på instrument för att mäta alkoholhalt är en refraktometer. Den här typen av instrument mäter ljus. Vad har det att göra med alkoholmätare när du brygger eget öl och vin? Jo, refraktometern mäter ljusbrytningen i vätska med socker, vilket ju är något centralt inom bryggning. Observera att en refraktometer kan användas för ölbryggning men inte för att brygga vin.

brygga öl

Vad säger lagen om att göra vin och öl hemma?

Det finns en del missuppfattningar kring vad som gäller för tillverkning av alkoholdrycker hemma. Är det lagligt över huvud taget? Finns det några regler som man måste känna till? Klart är att det är en sak som är förbjuden, och det är att tillverka sprit för eget behov.

Att tillverka öl och vin och andra jästa drycker för eget behov är dock helt tillåtet. Det är alltså fritt fram att sätta en IPA, brygga en cider eller tillverka ett rött vin från grunden. Att komma igång behöver inte vara så svårt. Det finns en hel värld av information online och det går att starta med bara det mest nödvändiga.